Ted Bjerk i Polstar Cijan rejsing ispisali su stranicu istorije Svetskog šampionata turing automobila na finalu u Kataru.
Bjerk je postao prvi Šveđanin koji se ovenčao ovom titulom, dok su Volvo automobili, Polstar i Cijan rejsing došli do svog prvog svetskog naslova na globalnoj sceni.
Za takav rezultat u tek drugoj (moguće i poslednjoj) punoj WTCC sezoni Bjerku su, uz malere koji su snašli glavnog konkurenta Norberta Mihelisa, bile dovoljne pozicija 5 u uvodnoj i 4 u glavnoj trci.
WTCR
WTCR vikend u Nemačkoj
10/05/2018 AT 07:51
Sezonu je završio sa 283,5 poena, 28,5 više od konačnog vicešampiona. Njegov bilans 2017. obuhvata dve osvojene trke, sedam izlazaka na podijum i jednu pol-poziciju.
“Prvi sam Šveđanin koji je postao svetski prvak na krugu, o tome sam sanjao otkako sam počeo da se trkam. Ne mogu da pretočim u reči kako se sada osećam, ali je ovo daleko najsjajniji trenutak u mojoj karijeri. Finale sezone je proteklo upravo onako kako smo planirali i želim puno da se zahvalim svima u timu, jer su i oni svetski šampioni koliko i ja”, rekao je novi WTCC prvak.
Bjerk ni na konferenciji za medije, organizovanoj posle ceremonije na podijumu, nije uspeo da nađe odgovarajuće reči kojima bi objasnio svoje emocije u tom trenutku.
“Ne mogu da opišem kako se osećam, iako sam se malo smirio”, kazao je Volvoov as. “Bilo je ludo i uhvatile su me tolike emocije. Osećao sam se dobro dok sam vozio. Naravno, bilo nam je lakše uz probleme koje je Honda imala s Norbertom, ali osećam da sam ovu titulu gradio cele godine. Zapravo imam osećaj da sam je osvojio u Makauu, jer sam prvi put vozio tamo, a svi ovi momci su već bili u Makauu i poznavali su mesto. Ja sam samo pokušavao da ostanem vodeći, jer je Norbert tamo bio jako brz. Jednostavno, ovaj osećaj je dobar.”
Polstar Cijan rejsing kao WTCC tim pre dve godine nije ni postojao, a Katar napušta sa dva najvrednija pehara. Nije tajna da su Šveđani planirali da do titula dođu tek u trećoj godini svog programa, ali su onda promenili planove i “ubrzali film”. Kao pravi timski igrač, Ted je svoj i Volvoov trijumf opisao uvažavajući sve koji su mu svojim trudom doprineli radeći u ekipi, na stazi ili iza scene.
“Fantastično je što sam član ove ekipe. Toliko smo se žestoko borili – kao i svi trkački timovi – da osvojimo titule i pobeđujemo u trkama. Ako postavite cilj i ispunite ga, to je fantastično. Ove godine smo sebi postavili cilj da budemo šampioni, jer to na početku nije bio cilj. Računali smo na to da će nam biti potrebno više godina da pokušamo da stignemo do svetske titule, ali je moj šef Kristijan Dal (direktor Polstar Cijan rejsinga – prim. aut.) kazao da to uradimo sada, 2017. Dakle, bilo je puno presije, ali je šef kazao i da ćemo se zabaviti. Mi se i zabavljamo pobeđujući, u tome je poenta. Postavili smo sebi visok cilj, toliko sam srećan što sam učestvovao u njegovom ispunjenju, zajedno sa Nikijem, Nestorom i Ivanom, svi su u tome igrali ulogu.”
“Mislim da sam postao prvak zahvaljujući taktici i opuštenom, hladnokrvnom pristupu. Nisam se po svaku cenu lomio da sve vreme budem najbrži. Vozio sam neke lepe, brze trke, ali sam bio i stabilniji u osvajanju poena.”
“Ono što sam shvatio na kraju poslednje trke jeste da sam u njoj pobedio sam sebe, a ne Norberta Mihelisa.”
Džentlmen u pobedi, 36-godišnji Šveđanin setio se i čoveka koji je do letnje pauze bio najozbiljniji pretendent na WTCC tron, a onda ga je težak udes izbacio iz igre.
“Želeo bih da pomenem i Tijaga. On je morao da napusti ovaj šampionat zbog udesa, svi znamo šta mu se desilo. Njemu puno poštovanje, mnogo mi nedostaje i želim mu sve najbolje. Nadam se da će moći da se vrati i da osvoji titulu, jer mislim da ju je zaslužio. Dobro je što je ovde u Kataru, ali bilo bi lepo da smo se borili i s njim. Ivan se vratio i bio je fantastičan kada je zadržavao Roba Hafa u uvodnoj trci. Sve je ovo bio odličan timski rad, što je meni olakšalo život i omogućilo mi da samo vozim.”
Ted je od početka trkačke karijere želeo da bude prvak sveta. U vlasništvu ima četiri STCC titule, a sada je došao i do planetarnog naslova. U turing kategoriji, veći domet ne postoji.
“Kada sam bio mlad, želeo sam da budem šampion Formule 1, ali to nije bilo moguće jer sam prestar i predebeo. Ovo je neverovatno. Zamislite da živite svoj san, a ja mislim da mnogi od nas žive svoje snove kao trkači. Titulu sam osvojio, ali ja i dalje živim svoj san jer sam trkač. Srećan sam što sa svima mogu da podelim ovaj trenutak i osećam veliko uvažavanje svih.”
Na kraju se potegla i tema budućnosti novog šampiona, koja je iz perpesktive ujedinjenja WTCC-a i TCR-a za švedsku ekipu neizvesna.
“Mi nemamo automobil TCR specifikacije niti je u planu da se on radi. Ja ću ostati veran svojoj ekipi, makar bio samo test vozač. Siguran sam da će biti posla za mene.”
(Autor: Aleksandar Babić, www.serbiaring.com)
WTCR
Finalni VTCC vikend na Losail stazi u Dohi
01/12/2017 AT 11:14
WTCR
VTCC vikend u Makau, Leb šampion
16/11/2017 AT 09:00