Tajfun koji vlada u području između Kine – mesta održavanja prethodne runde Svetskog turing prvenstva – i Japana, gde WTCC nastupa dolazećeg vikenda, uzrokovao je ozbiljne izmene u satnici na autodromu Tvin ring Motegi.
Zbog značajnih poremećaja u redu plovidbe, došlo je do zakašnjenja u transportu WTCC kontejnera od Šangaja do Tokija.
Kako bi se timovima dalo vremena da otpakuju svoju opremu i pripreme automobile za tehnički pregled i takmičenja, a i da bi sve instalacije na autodromu bile kompletirane, WTCC akcija na pisti počeće subotnjim, prvim treningom, ali pomerenim sedam sati kasnije od predviđenog termina. Tako će prva 45-minutna probna sesija startovati u 15:15, umesto u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu.
WTCR
WTCR vikend u Nemačkoj
10/05/2018 AT 07:51
Ceo preostali program – drugi trening, kvalifikacije, MAC3, uvodna i glavna trka – biće održan istog dana, u nedelju 29. oktobra. Termini svih ovih aktivnosti i sada su označeni kao “podložni dodatnim izmenama”.
“Nažalost, vremenske prilike ne možemo da kontrolišemo i nadam se da navijači pored televizora, kao i oni koji dolaze na Tvin ring Motegi, neće doživeti previše neprijatnosti”, komentarisao je WTCC promoter Fransoa Ribeiro. “Postarali smo se da odlaganja svedemo na minimum. U nedelju će program biti krajnje zgusnut, ali smo sa sličnim situacijama ranije dobro izlazili na kraj. Očekujem odličnu predstavu.”
Eurosport 1 će kvalifikacije i MAC3 prikazati u snimku od 4:30 i 5:15 u nedelju, a trke će prenositi uživo od 5:45 i 7 sati.
Vozač Polstar Cijan rejsinga Ted Bjerk dolazi dolazi na WTCC vikend u Japanu kao vodeći u šampionatu sa pola boda prednosti ispred Tijaga Monteira.
Kako Portugalac ne nastupa ni na Motegiju, može se računati da je Bjerku prvi pratilac Norbert Mihelis, koji zaostaje samo dva boda.
“Tu sam gde sam želeo da budem. Vodim u šampionatu, a automobil je brži nego ikada. Japan je jedna od mojih omiljenih destinacija u kalendaru, ali nam predstoji velika borba kako bismo opstali na vrhu”, izjavio je Bjerk.
Njegov timski kolega Niki Katsburg je i dalje u igri za titulu, jer je u Kini osvojio podijum i sada je četvrtoplasirani, a zaostatak mu je 22,5 poena iza Šveđanina.
“Osvojili smo mnogo bodova na prošlom vikendu, i ja sam veoma blizu lideru u šampionatu. Trenutno imamo vrlo konkurentan paket, a ja sam samouveren uoči Japana, gde mi je cilj da smanjim zaostatak za vodećim”, ispričao je Katsburg.
Treći vozač “volvoa S60” Nestor Đirolami osvojio je na Ningbou prvu pol-poziciju i pobedu u WTCC karijeri. Argentinac se nada da će iskoristiti taj zamah i na Motegiju.
“Osećaj posle kineske runde je veoma dobar. Imao sam konačno i malo sreće, pa smo pokazali našu pravu formu u kvalifikacijama osvojivši pol-poziciju na mokroj stazi. Zadržaću ovaj osećaj i na trkačkom vikendu u Japanu, gde sam imao odličnu trku prošle godine, kada sam i debitovao za Volvo”, dodao je Đirolami.
Volvo u poretku konstruktora ima samo 10 poena manje od Honde.
“Naši glavni konkurenti na Motegiju su “honde”, a njima je to domaća trka i imaće veliku podršku, ali uz to ide i presija”, analizirao je šef sportskog odeljenja Polstara Aleksandar Murdževski. “Ovom vikendu možemo da pristupimo s ciljem da u trkama osvojimo što više poena, a ne da po svaku cenu moramo da pobedimo. Naravno da ćemo se boriti i za pol-poziciju i za pobede, ali je velika razlika u stresu između namere i moranja.”
Plan direktnih prenosa na Eurosportu:
subota, 28. oktobar
8:15 trening 1
nedelja, 29. oktobar
6:15: uvodna trka (11 krugova)
7:30: glavna trka (13 krugova)
(pripremio: Aleksandar Babić, www.serbiaring.com)
WTCR
Završena je VTCC sezona
04/12/2017 AT 06:52
WTCR
Finalni VTCC vikend na Losail stazi u Dohi
01/12/2017 AT 11:14