Devetostruki reli prvak sveta Sebastijan Leb osvojio je pol poziciju za WTCC trku 1 na Pol Rikaru. On je u trećoj rundi kvalifikacija nadmašio timske kolege Ivana Milera (+0,125) i Pečita Lopesa (+0,133), koje je razdvajalo samo osam hiljaditinki!
Četvrto startno mesto obezbedio je još jedan pulen Sitroen rejsinga, Ma Ćinghua, a sa pete pozicije u trci 1 sutra će startovati vozač „ševroleta“ Tom Čilton, jedini pilot bez duplog ševrona na nosu automobila koji se probio u prvih 5.
Najbolje vreme u Q1 rundi postigao je Ma (1:29,859), a u njoj su eliminisani Koronel, Tarkvini, D’Aste, Haf, Rajdel i Filipi. Haf se od daljeg toka kvalifikacija oprostio na naročito gorak način – njemu su na snažnom kočenju na krivini 1 pukli donje rame, spona i kočni vod, a zatim je bočno i ne preterano jako udario u graničnik od guma. Tarkvini je preuzeo odgovornost za svoj rani silazak sa scene, priznavši da je u dva brza kruga grešio, a da za treći napad nije bilo dovoljno vremena.
WTCR
WTCR vikend u Nemačkoj
10/05/2018 AT 07:51
Ujednačenost u vremenima i minimalne razlike između vozača u prvom segmentu kvalifikacija ilustruje podatak da su prva četrnaestorica stala u interval manji od sekunde.
Gregoar Demustije pokazao se u najboljem izdanju otkako učestvuje u Svetskom šampionatu. Prošao je u Q2, a do ulaska u 10 najbržih nedostajalo mu je samo 15 stotinki.
U drugoj fazi kvalifikacija snaga Sitroena pokazala se u punoj meri – svi vozači fabričke ekipe obezbedili su prolazak u najbržih 5, a jedini „uljez“ u tom društvu bio je Tom Čilton. Lopes je Q2 završio s najbržim krugom od 1:29,490, Leb je kasnio 19 hiljaditih, Čilton 0,061 sekund, a četvrtoplasirani Miler bio je na 0,134 sekunde iza Argentinca. Maov zaostatak bio je već „krupniji“ – skoro četvrt sekunde.
Valente ovog puta nije uspeo da bude najbrži vozač „ševroleta“, a startovaće sa šestog mesta, kao i u Slovačkoj. Sedmoplasirani u Q2 sesiji, Monteiro je obezbedio status najuspešnijeg predstavnika Honde, njegov zaostatak za Sitroenom premašuje pola sekunde. Mihelis je izborio osmu startnu poziciju u trci 1, po prolaznim vremenima utisak je da je mogao i brže, ali mu ovo mesto verovatno odgovara jer donosi polazak iz drugog reda u trci 2.
Spisak najbrže desetorice u Q2 zaključili su Van Lagen – jedini predstavnik Lada sporta u top 10 – i Mehdi Benani. Marokanac je na vreme shvatio da nema tempo da se s ostalim vozačima Sitroena bori za ulazak u Q3, pa je oberučke prigrlio pol poziciju za trku 2.
Demustije i Niki Katsburg u obema nedeljnim trkama imaće mesta u šestom redu.
Čilton je u Q3 ušao kao treći, ali je u jedinom pokušaju u toj fazi kvalifikacija zabeležio tek peto vreme. Brži od njega bio je Ma Ćinghua, a Miler, Leb i Lopes prikazali su okršaj za pamćenje.
Miler je izvezao krug od 1:29,370. Leb je minimalno zaostajao i na prvom i na drugom prolazu, da bi u finalnom sektoru izveo malo čudo i nadmašio francuskog kolegu za 0,125 sekundi. Poslednji potez pripadao je Lopesu – bolji od Leba u sektorima 1 i 2, u završnom delu piste izgubio je toliko vremena da je kvalifikacije okončao tek kao treći, 133 hiljaditinke iza Sebastijana i 8 hiljaditinki iza Ivana.
Leb je danas na Pol Rikaru stekao svoju zvanično prvu pol poziciju u WTCC karijeri – iako je i u kvalifikacijama 2014. zabeležio najbolje vreme, i tada uz neverovatan treći sektor, rezultat mu je brisan zbog nefunkcionalnog sistema za prekidanje dotoka goriva. Reli superstar priznao je da je vozio na limitu, pa i preko njega, istakao kako veruje da je Mileru draže što je pol pozicija pripala njemu, a ne Lopesu i primetio kako je Argentinac već dovoljno puta bio prvi na startu i kako je u Francuskoj došlo vreme da to mesto zauzme trkač iz Francuske.
WTCR
Završena je VTCC sezona
04/12/2017 AT 06:52
WTCR
Finalni VTCC vikend na Losail stazi u Dohi
01/12/2017 AT 11:14