Ove godine se trak 24 časa Le Mana vozi po 85-ti put, a u prvom planu je svakako borba u najjačoj klasi koja se ovog puta vodi bez Audija. Svakako, neizvesnost će biti zagarantovana i u preostale tri klase.
60 posada će ove godine voditi žestoku borbu u četiri klase, s time da je LMP1 klasa sa ubedljivo najmanje posada – samo 6. U LMP2 klasi će biti žestoko sa 25 posada, dok će u GTE Pro biti 13, a u GTE Am 16. Na spisku rezervi se nalazi samo jedna posada (druga je odustala u međuvremenu), za slučaj da neka od posada odustane u narednih nekoliko dana.
LMP1
WEC
1.500 milja u Sebringu
14/03/2019 AT 15:32
Možda najmanje posada, ali svakako najžustrije. Tojota je po prvi put na ovoj trci sa tri posade, dok je Porše u skladu sa redukcijom trkačkog budžeta VW grupe ograničen na dva automobila. Jedini privatni tim je Bykolles čiji performanse i dosta loš bilans po pitanju pouzdanosti ne daje za pravo da se nadaju posebno dobrom rezultatu.
Porsche je „izmiksovao“ svoj vozački kadar za ovu sezonu ubacivši Erla Bambera i Nik Tendija (članovi pobedničke posade 2015) i potpisavši sa Andre Lotererom koji je potpisivanjem sa Poršeom uspeo da postane jedini vozač iz Audi LMP1 tima koji je nastavio svoju karijeru u LMP1 klasi.
919 Hybrid je za ovu sezonu dobio manja unapređenja, tako da nakon mešovitih rezultata ove sezone i nešto sporijeg tempa na zvaničnim testovima, ostaje da se na samoj trci vidi da li Porsche posade mogu da naprave „het trik“.
Jedini privatni tim, ali i jedini tim koji ove godine ima pod haubom Nissan pogon će pokušati, pre svega, da stigne do cilja. Sve preko toga će sigurno biti čist dobitak. NISMO odeljenje će pokušati da njihov Cosworth V6 Twin Turbo agregat ponudi preko potrebne performanse u borbi protiv ultra brzih LMP2 posada.
Toyota Gazoo Racing tim je ove godine spreman da uradi ono što su prošle godine na tragičan način propustili da urade – da konačno pobede.
Vrlo snažne vozačke postave su malo promenjene nakon što je na otvaranju sezone Hoze Maria Lopez izleteo i povredio se usled čega je propustio trku na Spa. Zbog toga je Sarazan prebačen u posadu #7, dok je Lopez stavljen u treću posadu zbog nedostatka kilometara „u rukama“. Treba istaći i povratak Nikolasa Lapjera koji nakon dve sezone pauze ponovo ima priliku da vozi vrhunsku LMP1 mašinu.
LMP2
U ovoj klasi imamo 25 kandidata za pobedu. Dobro, možda ne svih 25, ali sigurno 15 može imati sasvim realnu šansu da stigne do pobede, a u slučaju promenljivih vremenskih uslova ili eventualnih udesa do pobede može stići i neka posada van tih 15.
Ove sezone pod haubom LMP2 klase se nalazi trkački V8 agregat kompanije Gibson sa 600KS što je u praksi omogućilo neverovatno brz tempo koji će za veći broj LMP2 posada biti ispod 3:30 na Le Man stazi, a što je daleko brže čak i od, do sada najbržih LMP2 mašina u skorijoj istoriji – Porsche RS Spyder prototipova. Čini se da su Oreka šasije nešto bolje od Ližijea, Dalare i Rajlija, ali bi te razlike u trkačkom tempu mogle biti zanemarljive.
Izdvojićemo nekoliko LMP2 posada koje bi mogle biti okvalifikovane kao „jači“ favoriti za pobedu:
Rebellion Racing sa dugogodišnjim iskustvom iz LMP1 klase planira da ovogodišnji nastup u LMP2 odmah obeleži pobedom na LM24.
G-Drive stiže sa pobednički uvek raspoloženom posadom #26. Posada koja je među dominantnijima ove sezone, tako da ih svakako treba posmatrati.
Signatech Alpine je još jedan veoma snažan tim koji na trku stiže sa dve izuzetno snažne vozačke postave. Tofejni tim iz ELMS i WEC šampionata je bio i najbrži na testovima tako da Alpine A470 šasija svakako treba da bude u fokusu.
Džeki Čen sponzorisani tim zapravo iza šarene karoserije krije birtanski Jota Sport tim koji garantuje dobre rezultate. Vozačka postava je vrlo snažna sa nešto slabijim kineskim vozačima koji nisu na nivou evropskih profesionalaca, ali mogu sasvim solidno da odrade svoj deo posla dok će izuzetno brzi Aleks Brandl, bivši fabrički Audi LMP1 vozač Oliver Džarvis i Trisan Gomendi
GTE Pro
Prošlogodišnja kontraverzna trka u kojoj su dominirale Ford GT posade su naterale ACO da promeni sistem balansiranja performansi. Da li će ACO uspeti da ove godine izbalansira GTE automobile ili će opet napraviti više štete nego koristi – videćemo. Sve fabričke posade su izuzetnog kvaliteta, tako da će kao i uvek u ovoj klasi biti 24-časovni sprint.
Ferrari stiže sa tri F488 posade, dve su AF Corse i jedna sa američkog kontinenta – Risi Competizione. Vozačke posade su pojačane bivšim Audi LMP1 fabričkim vozačem di Grasijem, dok će Alesandro Per Guidi da ima težak posao menjanja Đanmarije Brunija. Migel Molina i Pjer Kafer će biti podrška standardnim vozačkim posatavama Rigon/Bird i Vilander/Fizikela.
Ford je ponovo prisutan sa četiri posade, a Čip Ganasi vozački kadar je mešavina evropskih i američkih profesionalaca. Aktuelni šampioni Le Mana su svakako glavni konkurenti i ove godine, nakon što je Ford GT pokazao ne samo da je brz, već i da je prilično pouzdan.
Corvette Racing stiže sa dve postave, a njihovo pojačanje je bivši fabrički Audi LMP1 vozač, Marsel Fesler. ACO je nakon testova smanjio performanse C7.R automobila što govori u prilog da ACO nije sposoban da dobro balansira GTE performanse.
Porshe GT tim stiže sa dve posade, napakovan zvučnim imenima iz Porsche ergele fabričkih vozača. Novi 911 je pokazao da je prilično brz, a najave su da je Porsche malo laganije vozio testove da ne bi došli u poziciju da ih ACO sankcioniše (kao što je to urađeno sa Korvetom).
Aston Martin dugo nije zabeležio pobedu na LM24, poslednji put davne 2008. Vantage je na zalasku karijere i na osnovu rezultata tokom sezone nema indicija da mogu da pobede. Međutim, kalkulisanje sa ACO balaniranjem performansi daje za pravo britanskom timu da se nada pobedi.
GTE Am
Am klasa je pored balansiranja performansi vozila dodatno problematična zbog vrlo problematičnog klasifikovanja vozača, kao i različitog izbora dobavljača pneumatika što garantuje da će u ovoj klasi biti veoma neizvesno. Veliki broj posada, čak 16, znači da će borba u ovoj klasi biti na vrhunskom nivou.
U klasi nastupa čak osam F488 posada kojima će se suprotstaviti tri Aston Martin, četiri Porshce 911 i jedna Corvette posada.
Favoriti? Svakako treba obratiti pažnju na #98, ali treba obratiti pažnju na prošlogodišnje pobednike iz Scuderia Corse tima. Takođe, švajcarska Spirit of Race F488 posada #54 ima potrebne kvalifikacije za potencijalni pobednički plasman, baš kao što to može biti i Demspey Proton #77 posada.
(Za portal www.nacionalnaklasa.com tekst napisao Nemanja Šarović)
WEC
Svetski šampionat izdržljivosti: 6 sati Šangaja
16/11/2018 AT 08:32
WEC
Alonso i Tojota su šampioni Le Mana
18/06/2018 AT 05:41