Serija je startovala krajem oktobra i za mesec i po dana održano je šest takmičenja: Sjedinjene Države ("Skate America", Kanada (Skate Canada International), Rusija (Rostelecom Cup), Francuska (Internationaux de France), Kina (Kup Kine) i Japan (NHK Trofej).
Učesnici su sakupljali poene, a samo po šest najuspešnijih imaće priliku da nastupe u Vankuveru, na ISU Gran pri velikom finalu.
Na istom mestu svoju veštinu će demonstrirati i najbolji juniori, na ISU Gran pri juniorskom finalu. I juniori su sakupljali poene, na ukupno sedam takmičenja u sezoni. Najboljih šest momaka, devojaka, parova i plesača na ledu učestvova
Umetničko Klizanje
ISU Svetsko prvenstvo u umetničkom klizanju 2019
18/03/2019 AT 08:31
će u finalu. Sveukupno publika u Kanadi videće nastupe 72 klizača u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji.
U muškoj konkurenciji nažalost nećemo gledati Juzurua Hanjua iako je sakupio najviše poena pobedivši na dva takmičenja u GP. Razlog odsustva Japanca jeste povreda noge koju je zadobio na poslednjem takmičenju. Ipak, konkurencija će svakako biti jaka jer su tu i Nathan Chen koji brani tutulu iz prošle sezone, zatim sjajni Japanac Shouma Uno, Korejanac Cha Jun-hwan, Kanađanin Keegan Messing koji je upao na takmičenje povlačenjem Hanjua, a šestorku kompletiraju Rus Sergej Voronov i Čeh Mihal Brežina.
Kod sportskih parova dobićemo nove pobednike GP, a kao najveći fvoriti izdavajaju se Francuzi Vanessa James / Morgan Ciprès i ruski par Evgenia Tarasova / Vladimir Morozov. U finalu ćemo gledati još dva ruska para i po jedan kineski i italijanski tandem. Plesni parovi su uvek zanimljivi za gledanje posebno ljubiteljima sinhronizovanog plesa. Apsolutni vladari ove discipline Gabriella Papadakis i Guillaume Cizeron (FRA) neće nastupiti u finalu ali su na jedinom takmičenju ove sezone gde su učestvovali ostvarili ubedljivo najbolji rezultat i sigurno će napasti evropsko i svetsko zlato. Kod plesnh parova za titulu će se boriti dva američka, jedan italijanski i tri ruska para.
I na kraju u ženskoj konkurenciji gledaćemo japansko-ruski šampionat pošto su se među šest najboljih plasirale po tri Japanke i tri Ruskinje. Alina Zagitova je ostvarila najbolji ovosezonski rezultat ali nije baš na najvišem nivou kao prošle sezone što može da iskoristi Japanka Rika Kihira koja je pokazala odlično klizanje na dva nastipa u GP. Japanke su se ove sezone ozbiljno pripremile o čemu svedoče i plasmani Satoko Mijahare i Kaori Sakamoto u finale GP. Obe su uspele da sakupe preko 200 poena u svojima nastupima. Od Ruskinja gledaćemo bivšu svetsku šampionku Jelizavetu Tutkamiševu koja opet kliza veoma dobro i jednu debitantkinju Sofiju Samodurovu. Dosta pažnje privlači i Jevgenija Medvedeva nakon raskida sa dugogodišnjim trenerom Tutberidze. Medvedeva je prešla da trenira u Kanadu sa novim trenerom i na početku će biti dosta teško, jer je menjala stil klizanja. Nije uspela da se plasira u finale GP ali nadamo se boljoj formi na ruskom šampionatu krajem decembra. (S.Avramović FB grupa "Balkan na snegu").
Program Eurosporta 2:
08/12 22:00 Muškarci slobodan program snimak
08/12 23:00 Žene slobodan program prenos
09/12 22:00 Parovi slobodan program snimak
09/12 23:00 Finale, Gala egzibicija prenos
Umetničko Klizanje
ISU Evropsko prvenstvo u umetničkom klizanju
22/01/2019 AT 13:09
Umetničko Klizanje
ISU Gran pri - Trofej Francuske
16/10/2018 AT 07:28