Reuters

ISU Šampionat četiri kontinenta

ISU Šampionat četiri kontinenta

The 16/02/2016 at 10:26Updated

Nakon Šampionata Evreope, Eurosport je ljubiteljima umetničkog klizanja pripremio i takmičenje koje okuplja sportiste sa van evropskih teritorija.

Internacionalna klizačka unija (ISU) je 1999. godine osnovala Šampionat četiri kontinenta, takmičenje koje je slično mnogo starijem, evropskom prvenstvu u umetničkom klizanju, kako bi klizači iz zemalja van “starog kontinenta” imali priliku da se nadmeću na vrhunskom nivou.

Pravo učešća na šampionatu imaju takmičari iz Amerika, Afrike, Azije i Okeanije, sa kontinenta koji čine četiri prstena na olimpijskoj zastavi.

Medalje će biti podeljene u kategorijama: muškarci i žene pojedinačno, parovi i ples na ledu.

U istoriji Šampionata četiri kontinenta, dominirale su samo četiri zemlje – Kanada, Japan, Kina i Amerika, koje su osvojile 201 od ukupno 204 najsjanije medalje. Kazahstan, Južna Koreja i Uzbekistan su osvojili po jedno zlato.

Denis Ten je u konkurenciji muškaraca prošle godine doneo Kazahstanu prvi trofej na šampionatu.

Seul je 2015. godine ugostio takmičare, a zlatne medalje su osvojili Polina Edmunds (SAD), Kanađani Megan Duhamel i Erik Radford u konkurenciji parova, a najbolji plesači su bili, takođe Kanađani, Kejtlin Viver i Andrju Poje.

Ljubitelji umetničkog klizanja biće u prilici da prate direktan prenos kratkog programa u konkurenciji dama, 18. februara, a ostalih dana nadmetanja na Tajvanu biće emitovani pregledi u drugim disciplinama.