Najstariji, najvredniji i najprestižniji turnir u snukeru počinje 16. aprila u Šefildu, u čuvenom Krusibl teatru.
Istorija šampionata sveta počela je pre 89 godina, u eri vladavine Džoa Dejvisa. Pravo učešća na takmičenju ima 16 najboljih igrača sveta, kao i 16 kvalifikanata.
U kvalifikacijama će učestvovati svi igrači sa profi tura, osim nosilaca, a za plasman u završnicu turnira potrebno je upisati tri pobede. To je potencijalno “minsko polje” za sve favorite, odnosno period takmičenja u kojem se očekuju mnoga iznenađenja.
Snuker
Otvoreno prvenstvo Severne Irske u snukeru
09/10/2021 AT 19:20
U bezmalo četiri decenije turnira u Šefildu, nikada se nije dogodilo da igrač koji osvoji prvu titulu, ponovi uspeh naredne godine. Taj fenomen je poznat pod nazivom “prokletstvo Krusibla”, a ako je suditi po rezultatima u tekućoj sezoni, verovatno ni ove godine šampion neće odbraniti trofej.
Favorita za titulu treba tražiti među velikanima, poput Ronija O’Salivena, Marka Selbija, Džona Higinsa i Nila Robertsona, a za iznenađenje bi mogli da se postaraju Martin Gould, Mark Alen ili neko od kvalifikanata.
Samo dva puta u Šefildu je igrač iz kvalifikacija došao do trofeja, Teri Grifits 1979. i Šon Marfi 2005., koji takođe slovi za favorita na ovogodišnjem takmičenju.
Tokom 17 dana takmičenja u Šefildu, gledaoci Eurosporta videće sve mečeve u direktnom prenosu, kao i kompletno finale u kojem će se dvojica najboljih boriti za impresivnu premiju od 330.000 funti.
Žreb Svetskog prvenstva:
Stuart Bingham v Ali Carter
Stephen Maguire v Alan McManus
Ricky Walden v Robbie Williams
John Higgins v Ryan Day
Judd Trump v Liang Wenbo
Martin Gould v Ding Junhui
Mark Williams v Graeme Dott
Neil Robertson v Michael Holt
Shaun Murphy v Anthony McGill
Marco Fu v Peter Ebdon
Barry Hawkins v Zhang Anda
Ronnie O’Sullivan v David Gilbert
Mark Allen v Mitchell Mann
Joe Perry v Kyren Wilson
Michael White v Sam Baird
Mark Selby v Robert Milkins
Snuker
Nakon 17. godina ponovo British Open
15/08/2021 AT 07:27
Snuker
Svetsko prvenstvo se vraća u Krusibl teatar
16/04/2021 AT 16:20