Eurosport

Otvoreno prvenstvo Velsa

Otvoreno prvenstvo Velsa

The 11/02/2019 at 09:02Updated The 11/02/2019 at 09:06

Poslednja stanica turneje Serije domaćih nacija je Kardif, gde će se profesionalci takmičiti za trofej koji nosi ime Reja Rirdona, velikana snukera iz Velsa.

Otvoreno prvenstvo Velsa je uz UK šampionat i Svetsko prvenstvo najstariji turnir u profesionalnom kalendaru. Prvo otvoreno snuker takmičenje u Velsu održano je još 1992. godine. Novo izdanje turnira u Kardifu okupiće 128 profesionalaca, koji će se od 11. do 17. februara nadmetati za premiju od 70.000 funti. Pre godinu dana Džon Higins je osvojio titulu pobedom 9-7 nad Barijem Hokinsom, čime se Škot izjednačio sa Ronijem O’Salivenom, odnosno Higins i Englez su rekorderi Velsa sa po pet titula. Pored dvojice velikana, u Kardifu će nastupiti i lokalni favorit i šampion sveta Mark Vilijams, kao i Masters šampion Džad Tramp, lider rang liste Mark Selbi…

I u ovoj sezoni različiti igrači su osvajali otvorena takmičenja Engleske, Severne Irske i Škotske, tako da bonus za šampiona sva četiri turnira, od million funti, neće biti uručen. Serija domaćih nacija je takmičenje koje Eurosport intenzivno prati, kako direktnim prenosima tako i uživo uključenjima u studio na licu mesta, gde dolaze pobednici mečeva da podele prve utiske sa ljubiteljima snukera.