Šta Svetsko prvenstvo čini posebnim takmičenjem u odnosu na druge turnire?
Očigledno, to je prvenstvo sveta. Najvažnije i najvrednije takmičenje koje svaki sportista želi da osvoji. A ono što ovogodišnji turnir čini posebnim je Roni O'Saliven, koji je pet puta bio šampion, a u ovoj godini je osvojio ukupno pet titula. Niko nikada nije osvojio pet turnira u sezoni. Bilo je u prošlosti dominantnih igrača, poput Stiva Dejvisa i Stivena Hendrija, ali neverovatno je šta O'Saliven radi. Naročito kako igra. On ne sedi mnogo kao Stiv Dejvis. Nije ni Hendri, i on je napadao kugle. Svi segmenti snukera su kod O'Salivena na vrhunskom nivou, bez premca je. Nikad nisam mislio da ću izgovoriti sledeće, on je podigao igru na novi nivo, kao i Stiven Hendri. To je sjajno za našu igru. Krusibl je mitsko borilište za sve nas. Šta je tako posebno u Šefildu? Prva runda je uvek teška, dva stola su u parteru pozorišta koje može da ugosti hiljadu ljudi, odnosno pet stotina ljubitelja može da aplaudira u trenutku kada vi za susednim stolom izvodite udarac. Ali kada se turnir svede na samo jedan sto, atmosfera je fantastična. Potpuna tišina, možete muvu čuti, a od stola do svog mesta morate malo više šetati.
Koja je vaša najdraža uspomena iz Šefilda?
Snuker
Prvenstvo Ujedinjenog Kraljevstva u snukeru se vraća u Jork
22/11/2021 AT 08:51
Pa, očigledno mojih šest finala, u tri sam bio deklasiran, a tri sam mogao da dobijem. Ali imam uspomene na prelepe dane provedene ovde, nekoliko spektakularnih pobede i naravno nekoliko poraza. Ali zato ja i dalje igram. Jedna pobeda mi je nedostajala da se plasiram u Krusibl, Džo Peri je bio bolji od mene i biće mi frustrirajuće da ga gledam protiv Selbija, ali takav je život. Moja je ambicija da se samo još jednom pojavim u završnici Krusibla.
Ko bi mogao da zablista od igrača koji nisu u centru pažnje?
Ima jedan mladi igrač, Liu Haošian, koji će se sastati sa Markom Fuom. Radujem se tom meču i što ću gledati Haošijana u Krusiblu, kao i Metjua Stivensa. Ipak, glavni rivali O'Salivenu su Selbi, Higins, a i Mark Vilijams je imao sjajnu sezonu.
Selbi ima sjajan učinak u Krusiblu. Da li je njegov stil igre bolje prilagođen Svetskom prvenstvu i dugačkom formatu? On prosto drobi svoje protivnike?
Ne, ono što ja mislim je da je Selbi izuzetno energičan. Kakav god da je meč, on se snalazi. Ako ga neko napadne, on ume da uzvrati. Ili može da kombinuje različite taktike. On je najveća opasnost za Ronija. Ali, mislim da Roni ove godine igra bolje od njega.
Rekli ste da ste razočarani što nećete igrati. Ipak, bićete u Krusiblu sa Eurosportom, što nas čini sretnima. U čemu uživate kada radite direktne prenose?
Meni je Roni O'Saliven kao Rodžer Federer. Ja ga i zovem Rodžer. Imati takvog igrača u modernoj eri snukera je pravo bogatstvo, voleo bih da Roni osvoji svaki turnir na kojem učestvuje. Ali ako izgubi, onda će doći u studio i razgovaraćemo o igri. Moj stil igre je bio isti kao Ronijev, uvek sam napadao, a to je ono što gledaoci traže. Razgovori sa Ronijem za Eurosport su pravo uživanje, a tu je i Nil Foulds, koji je moj prijatelj 40 godina.
Koji savet imate za amatere? Na šta da obrate pažnju u razvoju svoje igre?
Amateri moraju da imaju trenera. To podseća na golf. Ja nisam imao trenera kad sam bio mlad, ali trenera morate imati, kao i u golfu. Važno je imati dobar stav, igrati na turnirima, morate imati bar 14 sati treninga nedeljno. To ne zvuči mnogo, ali je tako. Ako ne uložite vreme, napretka nema.
Kao i Roni, kao veoma mladi ste ušli u snuker. Da li rani početak pomaže da budete bolji?
Mislim da treba početi na malim stolovima i postepeno ići ka velikom stolu, sa 12 ili 13 godina. Da biste bili dobri u bilo kom sportu, treba početi u osmoj godini života. Postoje mnoge knjige i DVD škole. Svojevremeno sam izdao "Jimmy White’s masterclass" i Roni O'Saliven je koristio tu knjigu kad je bio dete. Naravno, mnogo zavisi od toga kakav ste igrač i šta želite da naučite.
Snuker
Tramp započinje borbu za drugu uzastopnu titulu na English Open-u
01/11/2021 AT 09:15
Snuker
Otvoreno prvenstvo Severne Irske u snukeru
09/10/2021 AT 19:20