Getty Images

Grend slem Kobajašija na "4 skakaonice"

Grend slem Kobajašija na "4 skakaonice"

The 02/01/2019 at 11:04Updated The 10/01/2019 at 11:45

Japanski skakač Rjoju Kobajaši je ostvario impresivan rezultat na novogodišnjoj turneji, pobedama na sva četiri borilišta u Austriji i Nemačkoj. Kobajaši je tek treći skakač u istoriji koji je slavio na sve četiri skakaonice u jednoj sezoni, nakon Svena Hanavalda i Kamila Stoha.

Rjoju Kobajaši je na poslednju stanicu novogodišnje turneje došao nakon trijumfa u Oberstdorfu, Garmiš-Partenkirhenu i Insbruku, gde je do najvišeg stepenika podijuma došao bez većih problema.

Japanski skakač je impresivnu formu sačuvao i za skakaonicu u Bišofshofenu, ali to ne znači da ovogodišnje izdanje "4 skakaonice" nije završeno na uzbudljiv način. Nakon prvih skokova, Kobajaši je bio četvri, a lider je bio nemački skakač Markus Eizenbihler.

U drugoj seriji, do liderske pozicije se sa 11. mesta probio Stefan Lejhe, ali je Kobajaši sačuvao smirenost i sjajnim skokom preuzeo lidersku ppziciju.

Preostala su još samo tri skakača koji su mogli da pokvare plan Kobajašija da postane treći čovek u istoriji koji je ostvario grend slem na "4 skakaonice". Stefan Kraft je bio blizu da nadmaši Kobajašija, ali je Austrijanac ipak kratko leteo, dok se skok Davida Kubackog nije brojao.

Nemoćan je bio i Eizenbihler, što je 22-godišnjem atleti iz Japana donelo ukupnu pobedu na novogodišnjoj turneji.

Prvi grend slem na "4 skakaonice" viđen je 2002. godine, kada je slavio Sven Hanavald, a isto dostignuće ostvario je i Stefan Kraft pre godinu dana.

Kobajaši je i lider FIS poretka ski skakača, a sledeće iskušenje, zvezdu u usponu, očekuje na Svetskom prvenstvu u Tirolu, koje počinje 19. februara.