Eurosport

Bol d'Or otvara novu FIM EWC sezonu

Bol d'Or otvara novu FIM EWC sezonu

The 13/09/2018 at 12:43Updated The 13/09/2018 at 12:57

Nova sezona Svetskog šampionata itdržljivosti za motore počinje 15. septembra, kada će se održati čuvena trka 24h Bol d'Or, na mitskoj stazi Pol Rikar u Francuskoj

82. izdanje trke Bol d'Or održaće se predstojećeg vikenda, na stazi u Kasteleu 15.septembra u 15:00 počeće nova sezona FIM EWC takmičenja.

Ukupno 59 timova će nastupiti na Bol d'Oru, a takmičare dočekuje renovirana i malo izmenjena Pol Rikar staza. Nakon dvomesečnog renoviranja, pista je presvučena novim asfaltom i drastično je poboljšana bezbednost, a sve u cilju priprema za takmičenje Formule 1 naredne godine.Pista je proširena na ulasku u La Vereri, a više prostora vozače očekuje i na zapadnom Viraž du Kamp, kao i na Viraž du Pontu, koji vodi do ciljnog pravca. Izmene je pretrpeo i Viraž de Bendor, koji je redizajniran i skraćen. Ove izmene su neznatno skratile pistu, sa 5,791m na 5,673m.

Ove izmene su se odmah odrazile na vreme koje vozači potroše da obiđu jedan krug. Na prvim testovima YART Jamaha je imala 1:55.037 učinak u najbržem krugu, što je daleko bolji rezultat od rekorda staze iz 2015. godine, kada je Markus Reiterberger vozio BMW 1:57.253.

Nekoliko vozača je podelilo svoje utiske nakon testova sa direktorom takmičenja. Vinsent Filip (Suzuki Endurance Racing Team), Keni Forej (ERC-BMW Motorrad Endurance), David Čeka (Team SRC Kawasaki France), Mike Di Meglio (F.C.C. TSR Honda France) i Sebastijan Gimbert (Honda Endurance Racing) su bili saglasni u zamerkama, na novoj pisti vozači su imali problem da održe mašine na pravcu na izlasku iz Sent-Baume krivine pre Mistral pravca.

Eurosport 2 će direktno pratiti takmičenje u Francuskoj, a svaki sekund kopmletne FIM EWC 2018/2019 sezone dostupan je uživo na .