Šta je kolačić?
Kolačić je mala datoteka sastavljena od slova i brojeva koja se preuzima na vaš računar kada pristupate određenim veb lokacijama. Kao virtuelni ključevi od vrata, kolačići otključavaju memoriju računara i omogućavaju veb lokaciji da prepozna korisnike kada se vrate na lokaciju otvaranjem vrata različitih sadržaja ili servisa. Kao ključ, kolačić sam po sebi ne sadrži informacije, ali kada ga pregledač pročita, on može da pomogne veb lokaciji da poboljša kvalitet pružene usluge.
Datoteke kolačića se automatski smeštaju u memoriju vašeg računara predviđenu za datoteke kolačića i svaka od njih obično sadrži:
Eurosport
Predstavljen identitet brenda Eurosport za Olimpijske igre u Tokiju 2020
12/03/2019 AT 13:19
Naziv servera sa kog je kolačić poslat
Dužinu trajanja kolačića
Vrednost - obično nasumično generisani jedinstveni broj
Server veb lokacije koja je poslala kolačić koristi taj broj da vas prepozna kada se vratite na lokaciju ili se krećete od stranice do stranice. Samo server koji je poslao kolačić može da pročita, a time i koristi, kolačić.
Izvor: http://www.allaboutcookies.org/uk
Koristimo kolačiće (i/ili slične alate za praćenje) da bismo vam pomogli da se efikasno krećete našim veb lokacijama i/ili mobilnim aplikacijama (naši „Servisi”) i da bismo vršili određene funkcije, što obuhvata i analizu saobraćaja na veb lokaciji. Kolačići mogu takođe da vas prepoznaju prilikom vašeg sledećeg prijavljivanja i da vam ponude sadržaj prilagođen vašim preferencijama i interesovanjima.
Neki kolačići mogu da prikupljaju lične informacije, uključujući informacije koje vi otkrivate, kao što je vaše korisničko ime ili, kada vas kolačići prate, mogu da vam dostave reklamni sadržaj koji je relevantniji za vas. Za više detalja o tome kako koristimo vaše lične informacije, molimo vas da pogledate našu Politiku privatnosti.
Ko će verovatno postavljati kolačiće na vaš uređaj i u koju svrhu?
Mi, Eurosport
Kompanija Eurosport može da postavlja kolačiće na vaš uređaj u razne svrhe: da bi vam pomogla da se lakše krećete servisima na našoj Lokaciji ili našim aplikacijama, da bi vodila i pružala vam Servise i da bi vam isporučivala bolji i prilagođeniji sadržaj na našim Servisima.
Kolačići koje postavljamo nam, na primer, omogućavaju:
- da prilagodimo format prikazivanja našeg sadržaja i naše Servise vašem uređaju,
- da pratimo vaše kretanje na stranicama kako bismo identifikovali vaše preferencije u pogledu sadržaja,
- da vam ponudimo prilagođeni sadržaj na osnovu vaših preferencija identifikovanih uz pomoć podataka o vašem kretanju na stranicama,
- da prikazujemo artikle koje ste stavili u svoju potrošačku korpu, kada je primenljivo, i
- da prepoznamo vaš uređaj, tako da ne morate ponovo da unosite iste informacije svaki put kada pristupite Servisima.
Treća lica: pružaoci usluga, partneri, oglašivači, firme koje se bave prodajom reklamnog prostora
Treća lica će verovatno postavljati kolačiće na vaš uređaj.
Mi ne kontrolišemo postavljanje i korišćenje kolačića od strane kompanija-trećih lica i nismo odgovorni za korišćenje kolačića od strane trećih lica. Te kompanije imaju svoje sopstvene politike privatnosti i prakse prikupljanja podataka. Molimo vas da pogledate politiku privatnosti svake od tih kompanija da biste bolje razumeli koje kontrole vam stoje na raspolaganju.
Svrha kolačića trećeg lica za koju mi znamo jeste da pruži funkcije merenja publike i deljenja na društvenim mrežama i da prilagodi sadržaj ili reklame.
Merenje: publika, saobraćaj, tehnika
Treća lica koriste kolačiće za merenje publike da bismo dobili informacije o vašim šablonima pregledanja sadržaja, kao na primer (između ostalog):
- da bismo razumeli kako ste stigli do veb lokacije i da bismo rekonstruisali vašu putanju,
- da bismo utvrdili broj posetilaca naših Servisa sa ciljem, pre svega, da poboljšamo sadržaj koji nudimo,
- da bismo prikupili statističke podatke o saobraćaju i/ili konverziji,
- da bismo pratili izdavanje faktura od strane naših partnera (oglašivači, kompanije koje se bave marketingom preko pretraživača i povezane marketinške firme) na našim Servisima i
- da bismo pristupili vašem korisničkom nalogu.
Ovi alati koriste tehnologije za praćenje korisnika veb lokacija i povezivanje „uputioca” ili kampanje sa jedinstvenim identifikatorom.
Dugmad za deljenje na društvenim medijima
Možemo da vam ponudimo mogućnost da podelite naš sadržaj s drugim ljudima ili da javno pokažete da gledate i cenite taj sadržaj tako što ćete kliknuti na dugmad za deljenje na društvenim medijima kao što su Preporuči (Facebook, Google+), Tvitni (Twitter) ili Pošalji e-poštom.
Čak i ako ne koristite dugmad za deljenje na društvenim medijima kada posećujete Lokaciju, društvene mreže koje obezbeđuju dugmad će vas identifikovati preko njih. Ipak, samo činjenica da je vaš nalog na društvenoj mreži aktiviran na vašem uređaju (otvorena sesija) kada pregledate Lokaciju može omogućiti toj mreži da prati vaše kretanje na Lokaciji.
Reklamni prostori
Kolačići će se verovatno postavljati na vaš uređaj preko reklamnih prostora na našim Servisima.
Ovi kolačići se mogu postavljati na nivou reklamnog sadržaja koji se prikazuje na našim reklamnim prostorima bilo od strane samih oglašivača ili od strane njihovih pružalaca usluga (reklamni serveri trećih lica) kao što su konsultantske kuće za komunikacije, kompanije koje se bave merenjem publike i pružaoci ciljanog oglašavanja, tj. kolačići su povezani s reklamnim sadržajem.
Osnovne svrhe u koje oglašivači i reklamni serveri trećih lica koriste kolačiće su:
- utvrđivanje broja prikazivanja reklamnog sadržaja na našim reklamnim prostorima, identifikovanje reklama koje se prikazuju i računanje iznosa koji se plaćaju različitim zainteresovanim licima u oglašavanju (agencije za komunikacije, kompanije koje se bave prodajom reklamnog prostora, izdavački mediji, itd.),
- prikupljanje statističkih podataka,
- prikupljanje podataka o kretanju na uređajima na kojima pregledate naše Servise i, na primer, ograničavanje broja prikazivanja reklame i/ili omogućavanje da se reklame prikazuju po određenom redosledu,
- prepoznavanje uređaja ako i kada vi naknadno pregledate bilo koju veb lokaciju ili servis trećeg lica na koje reklamni serveri tih oglašivača-trećih lica takođe šalju kolačiće i, ako je primenljivo, prilagođavanje veb lokacija i servisa tog trećeg lica ili reklama koje se na njima prikazuju bilo kojim podacima o kretanju sa vašeg uređaja koji im mogu biti poznati i
- utvrđivanje da li je određena reklamna kampanja proizvela željene rezultate praćenjem podataka o tome koliko je ljudi kliknulo na reklamni sadržaj ili posetilo veb lokaciju oglašivača nakon što su videli reklamu na našim Servisima.
Kolačiće takođe mogu postavljati na našim reklamnim prostorima kompanije koje su zadužene za upravljanje našim reklamnim prostorima tj. firme koje se bave prodajom reklamnog prostora. Ovi kolačići omogućavaju firmama koje se bave prodajom reklamnog prostora:
- da izvrše brojanja koja su potrebna za izračunavanje iznosa koje treba platiti različitim zainteresovanim licima u oglašavanju i za prikupljanje statističkih podataka,
- da bi prilagodili reklamne prostore kojima upravljaju vašim željenim postavkama u vezi s prikazivanjem na vašem uređaju,
- da bi prilagodili reklamni sadržaj koji se prikazuje na vašem uređaju preko naših reklamnih prostora vašim šablonima pregledanja sadržaja i geografskoj lokaciji i
- da bi prilagodili reklamni sadržaj koji se prikazuje na vašem uređaju preko naših reklamnih prostora vašim šablonima pregledanja sadržaja na veb lokacijama trećih lica.
Koliko dugo traju kolačići?
Naši Servisi koriste nekoliko vrsta kolačića, što obuhvata:
Kolačiće sesije: Kolačići sesije se privremeno kreiraju u potfascikli vašeg pregledača dok posećujete veb lokaciju i automatski se brišu kada napustite veb lokaciju.
Trajni kolačići: Nasuprot kolačićima sesije, trajni kolačići se ponovo aktiviraju kada se vratite na istu veb lokaciju i ostaju u potfascikli vašeg pregledača dok ne isteknu (obično 12 meseci).
Bezbedni kolačići: Bezbedni kolačići su vrsta kolačića koji se prenose preko šifrovane HTTP konekcije. Kada se kolačić postavlja, atribut Bezbedno daje uputstvo pregledaču da kolačić treba vratiti aplikaciji isključivo preko šifrovanih konekcija.
Kolačići trećeg lica: Kolačić trećeg lica je onaj koji na vaš hard disk postavlja veb lokacija sa domena koji nije onaj koji posećujete (npr. kada se na veb lokaciji prikazuje sadržaj, kao što su reklame, sa domena trećeg lica). Kolačići trećeg lica se postavljaju tako da lokacija može da zapamti nešto o vama kasnije. Ove kolačiće postavljaju treća lica i mi ne kontrolišemo način na koji se oni postavljaju.
SameSite kolačići: SameSite kolačići omogućavaju serverima da izjave da kolačić ne treba slati sa među-lokacijskim zahtevima, što pruža neku vrstu zaštite od napada falsifikovanjem među-lokacijskih zahteva. SameSite kolačiće možda ne podržavaju svi pregledači.
Možete da kontrolišete kako se kolačići postavljaju na vaš uređaj tako što ćete prilagoditi podešavanja svog pregledača (pogledajte u tekstu ispod).
Kako možete da se saglasite sa postavljanjem kolačića na vaš uređaj ili da tome prigovorite?
Možete da dozvolite, odbijete ili onemogućite kolačiće tako što ćete promeniti podešavanja svog pregledača. Ako onemogućite kolačić koji je već instaliran u vašem pregledaču, on neće više biti aktivan, ali neće nestati iz vašeg pregledača dok ne istekne njegov rok trajanja. Imajte na umu da blokiranje svih kolačića može da dovede do toga da vam neki od naših Servisa ne budu dostupni ili da to ima negativan uticaj na učinak, efikasnost ili prilagođavanje naših Servisa.
Možete da izrazite svoje izbore i promenite svoje želje u vezi sa kolačićima preko svog pregledača
Svaki pregledač se različito konfiguriše. Treba da pratite uputstva koja je dao izdavač vašeg pregledača. Od datuma revizije ove Politike o kolačićima, ta uputstva su dostupna za najčešće korišćene pregledače na sledećim linkovima:
Ako koristite Microsoft Edge:
https://privacy.microsoft.com/en-us/windows-10-microsoft-edge-and-privacy
Ako koristite Internet Explorer:
http://windows.microsoft.com/en-GB/windows-vista/Block-or-allow-cookies
Ako koristite Safari:
https://support.apple.com/kb/ph21447?locale=en_US
Ako koristite Firefox:
https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences
Ako koristite Chrome:
https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=en&hlrm=en
Ako koristite druge pregledače, postarajte se da konfigurišete podešavanja odgovarajućeg pregledača u skladu sa svojim željenim postavkama.
Dugmad za deljenje na društvenim medijima
Politike privatnosti društvenih mreža bi trebalo da vam omogućavaju da vršite izbore u vezi sa kolačićima, obično tako što ćete konfigurisati podešavanja svog korisničkog naloga na svakoj od tih mreža.
Da biste saznali više o kolačićima
Da biste saznali više o kolačićima
http://www.allaboutcookies.org/manage-cookies/
https://www.ghostery.com/
http://www.iab.net/privacymatters/4.php
http://www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices/
http://www.aboutads.info/choices/
Eurosport
Politika Privatnosti
12/07/2018 AT 14:21
Eurosport
30 godina Eurosporta
05/02/2019 AT 14:03