Trka oko Baskije ili Itzulia Basque Country što je zvanični naziv ove trke, održava se svake godine početkom aprila. S obzirom da je Baskija pretežno planinski region, trka ima veoma malo ravnih etapa, a borba za pobedu se vodi među brdašima. I ove godine dužina etapa ne prelazi 200 kilometara. Na početku bicikliste očekuje 14 kilometara dugačak hronometar sa strmim usponom na startu i na kraju. Nijedna od šest etapa neće dovesti bicikliste do visokih planina, jer će etape biti klasičnije i brdovitije. Najviša tačka ove godine je La Tejera sa nadmorskom visinom od 738 metara. Najzahtevnija će biti poslednja etapa čija dužina iznosi 118,2 kilometara sa nekoliko strmih brda, pa bi trka mogla da dostigne vrhunac u poslednjim kilometrima.
Ova, jedna od najstarijih etapnih trka, prvi put je održana 1924. godine kada je u završnici slavio Fransis Pelisije. Trka se nije redovno održavala, pa ove godine pratimo njeno 60. izdanje. Rekorderi po broju pobeda su Hoze Antonio Gonzales i Alberto Kontador koji su slavili po četiri puta. Prošle godine je trka usled pandemije odložena, pa će branilac titule biti pobednik iz 2019. godine Jon Izagire. Godinu dana pre njega slavio je Primož Roglič, dok je 2019. godine Tadej Pogačar bio najbolji mladi trkač, a u ukupnom plasmanu završio je na šestom mestu. Pored dvojice Slovenaca i Jona Izagirea na startnoj listi se nalaze i Adam Jeijs, Migel Angel Lopez, Ričard Karapez, Jakob Fuglsang, Maksimilijan Šajman, Alehandro Valverde...
Biciklizam
Điro d'Italija: Prva grand tur trka u sezoni
07/05/2021 AT 10:04
Prenos Trke oko Baskije možete pratiti od ponedeljka 5. aprila do subote 10. uživo na Eurosportu 1 sa početkom od 15:30h.
Biciklizam
Tur Algarve na Eurosportu
04/05/2021 AT 11:02
Biciklizam
Tur Romandije
27/04/2021 AT 09:43