Kako danas stvari stoje, 114. Pariz-Rube biće održan po veoma kompleksnim vremenskim uslovima, ako meteorolozi nisu pogrešili, biciklisti će voziti po mokrim drumovima sa raskvašenom zemljom kao pre 15 godina, kada je Holanđanin Serva Kaven osvojio "Pakao severa", a ciljnu liniju prešao potpuno prekriven blatom.
Kako će se takvi uslovi odraziti na svetskog šampiona Petera Sagana (Tinkof), koji će pokušati da postane prvi vozač od Rika Van Loja iz 1962. godine, pobednik Tura Flandrije i Pariz -Rubea, ostaje da se vidi u nedelju.
Konkurenata za titulu ima mnogo, među kojima se ističe Fabian Kanćelara (Trek-Segafredo), koji će poslednji put u karijeri voziti "pakao severa".
Biciklizam
Vuelta a Espanja 2021
13/08/2021 AT 11:34
Spartakus se nada da će se revanširati Saganu za poraz u Flandriji minulog vikenda.
Od vozača kojima bi mogao da pogoduje blatnjav dan na Pariz-Rubeu, tu je i bivši šampion sveta u ciklo-krosu, Zdenjek Štibar (Etiks-KvikStep), kao i Lars Bom iz Astane. U dosadašnjem toku sezone klasika, ekipa Etiks-KvikStepa nije osvojila ni jedan trofej, tako da će bivši šampioni Tom Bonen i Niki Terpstra biti pod velikim pritiskom.
Pariz-Rube u 2016. godini dobio je novu deonicu, sektor uzbrdice sa kaldrmom u dužini od tri kilometra u selu Hem, blizu čuvenog velodroma gde se trka završava.
Takođe, trka je produžena na 257.5 kilometara, kako bi vozači nakon 127km mogli da se popnu uz Hameo du Buat, deonicu kaldrme koja se posle trogodišnje pauze vratila na trku.
Prošlogodišnju trku, koju je osvojio Džon Degenkolb, krasilo je 27 sekcija kaldrme, ali iako će 2016. godine biti dve manje, Pariz-Rube ostaje najteži jednodnevni Klasik, zbog teških deonica kocke na ratarskim i rudarskim drumovima u severnoj Francuskoj.
Zahvaljujući angažovanju lokalnih ljubitelja biciklizma, takmičari će voziti po renoviranim deonicama (Berse, Mon-en-Pevele, Buržele), a kao i prethodnih sezona, peloton će ponovo proći kroz Arenberg šumu, pored rudarskog grada Troivilea.
Direktan prenos najbrutalne jednodnevne biciklističke trke počinje u nedelju u 10.15 na Eurosportu 1.
Biciklizam
Tur Danske 2021
10/08/2021 AT 10:38
Biciklizam
108. izdanje Tur de Fransa
25/06/2021 AT 15:21