Reuters

25. Tur Slovenije na Eurosportu

25. Tur Slovenije na Eurosportu

The 11/06/2018 at 08:59Updated The 11/06/2018 at 09:02

Trka oko Slovenije održaće se od 13. do 17. juna, koja će takmičare voditi kroz pet etapa , ukupne dužine 664 kilometra.

Za razliku od prethodnih sezona, 25. izdanje Trke Slovenije imaće pet, umesto uobičajene četiri etape i neće se završiti sprinterskom etapom u Novom Mestu. Pet etapa će se sastojati od dve ravne deonice, jedne planinske, jedne brdovite i pojedinačnog hronometra na kraju takmičenja.

Etapa 1: Vozači će krstariti po severo-istoku zemlje. Start je u Lendavi, a drum učesnike vodi u kraći obilazak Mađarske, pa preko uspona 4. kategorije (Goričko). Etapa će dati prvog vlasnika majice planinskih ciljeva, ali neće značajnije uticati na generalni plasman. Očekuje se sprinterski obračun Kitela, Kevendiša, i Gronevegena u Murskoj Soboti.

Etapa 2: Start je u Mariboru, a cilj u Rogaškoj Slatini, poznatoj po banjskom turizmu. Deonica je ravna, ali na 50km od cilja nalazi se uspon treće kategorije, gde bi timovi mogli da neutrališu sprintere.

Etapa 3: Ovde će stvari postati ozbiljne. Prva valovita deonica vodi od Slovenskih Konjica, ka usponu Celjska koča, gde je pre dve godine održan timski hronometar, na usponu dužine 7.5km, nagiba 6.5%. Ali nakon osvajanja vrha sledi najopasniji deo, tehnički veoma zahtevan spust. Cilj je u Celju pored zamka, koji se takođe nalazi na vrhu brda.

Etapa 4: "Kraljevska etapa" neće biti završena na vrhu planine, ali će doneti žesoke bitke eksperata za brda, koji će se truditi da steknu veliku prednost pre pojedinačnog hronometra. Etapa startuje u Ljubljani, odakle drum takmičare vodi na zapad, kroz Škoffja Loku ka Kranju. Nakon 25km uspona, peloton će ući u Austriju, gde takmičare očekuje uspon prve kategorijena Pavličevo sedlo. Uspon je dug 5 kilometara prosečnog nagiba preko 10%. Nakon dugačkog spusta u Logarsku dolinu takmičari će se susresti sa poslednjim usponom na Volovjek, odakle spust vodi do cilja u Kamniku.

Etapa 5: Pojedinačni hronometar dužine 21.5km, od Trebnja do Novog Mesta, daće odgovor na pitanje ko je najbolji biciklista na 25. Turu Slovenije. Lokalni favorit Primož Roglič bi mogao da zablista na poslednjoj etapi.

Timovi i asovi koji će nastupiti na Turu Slovenije:

BORA - hansgrohe - MAJKA Rafał

Team LottoNL-Jumbo - ROGLIC Primoz, GROENEWEGEN Dylan

Bardiani - CSF

Adria Mobil - BRAJKOVIČ Janez

Team Katusha - Alpecin - KITTEL Marcel, DOWSETT Alex

Bahrain Merida Pro Cycling Team - MOHORIC Matej

UAE-Team Emirates

Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale

Team Sunweb

Dimension Data - CAVENDISH Mark, RENSHAW Mark, ANTON Igor

Mitchelton-Scott - MEZGEC Luka, EWAN Caleb, HAYMAN Mathew, IMPEY Daryl

Androni - Sidermec - Bottecchia

Nippo - Vini Fantini - Europa Ovini

Gazprom-RusVelo

Israel Cycling Academy

Delko Marseille Provence KTM

CCC Sprandi Polkowice - TRATNIK Jan