Getty Images

Điro d'Italija, prva Grand trka u sezoni

Điro d'Italija, prva Grand trka u sezoni

The 21/05/2018 at 08:28Updated The 22/05/2018 at 12:02

Trka oko Italije obeležava start Grand tur sezone na Eurosportu, "domu biciklizma" u Evropi. Eurosport u 2018. godini donosi preko 200 dana i 2.500 sati direktnih prenosa više od 110 biciklističkih takmičenja.

Po prvi put u istoriji Trka oko Italije počeće izvan Evrope, prva Grand tur trka u sezoni, Điro d'Italija startuje u petak 4. aprila, kada će 176 vozača krenuti na put od Jerusalima do Rima, ukupne dužine 3.546,2 kilometara, gde će savladati ukupno 44.000 metara visinske razlike na usponima.

Eurosport će i u tekućoj sezoni uživo prenositi najprestižnija biciklistička takmičenja, sve tri Grand trke, pet monumentalnih takmičenja, kao i preko 30 trka UCI Svetske turneje i sva važna takmičenja UCI Svetskog šampionat 2018.

Jubilarni stoti Điro je bio najgledaniji u poslednjih više od 15 godina, koliko Eurosport uživo prati Trku oko Italije. Dramatična poslednja etapa, pojedinačni hronometar, kada je Holanđanin Tom Dumolan nadoknadio 53 sekunde zaostatka za Nairom Kintanom, bila je najgledanija deonica Đira ikada, sa preko 4.8 miliona gledalaca. Tokom 24 dana nadmetanja u 2017. godini, Điro je privukao 1.3 miliona gledalaca u proseku na svakoj etapi.

Novo izdanje Đira obećava da bude podjednako uzbudljivo, pred takmičarima je 21 etapa, ukupne dužine 3.546,2km, osam planinskih ciljeva i 44.2km hronometarskih ispita. Dumolan je prošle godine ispisao nove stranice nacionalne istorije biciklizma, jer je postao prvi Holanđanin koji je trijumfovao na Điru. Ove godine, Dumolan će u odbrani titule imati velikog rivala, asa iz Skaj tima, Krisa Fruma, koji je sa najvećim ambicijama došao na Điro, jer želi da u svom posedu istovremeno ima titule sa sve tri Grand trke. Poslednji put je Bernar Hino pre 35 godina istovremeno bio šampion Đira, Tura i Vuelte.

U 2018. godini, Eurosport će posvećivati Điru preko šest sati programa svakog dana. Pored direktnih prenosa, ljubitelje biciklizma očekuju i dve dnevne emisije "Điro ekstra", pregledi i najave najvažnijih trenutaka takmičenja, kao i novi šou, dvosatni "Điro ekstra", od 20:00 svakog dana.

Eurosport će u svojoj digitalnoj ponudi imati više sadržaja nego ikada, svakodnevno će se pripremati video najave i pregledi etapa, uživo uključenja i analize minulog dana. Inovacije su deo strategije Eurosporta, približavanja sporta i takmičenja ljubiteljima biciklizma, zahvaljujući neograničenom i kreativnom pristupu na digitalnim i društvenim platformama.

Laurence Schirrecker-Mothes, direktor globalne produkcije biciklizma na Eurosportu je rekao: Ove godine Điro će biti istorijska trka, jer će bitka za ružičastu majicu prvi put početi van Evrope, a Eurosport će ispričati kompletnu priču, kako sa druma tako i pored, preko svih svojih platformi."

"Ako ste ljubitelj biciklizma, Eurosport ostaje jedino mesto za praćenje sporta i drago nam je što u ponudi imamo više trka i sati prenosa nego ranije, u cilju potvrđivanja naše pozicije kao "doma biciklizma" u Evropi."

Dvostruki šampion, Alberto Kontador je na ovogodišnjem Điru u novoj ulozi, Španac je postao ekspert Eurosporta, a o svojim očekivanjima na drumovima Italije rekao je: "Tom Dumolan i Frum su glavni favoriti, a dobar nastup očekujem od Miguela Angela Lopesa iz Astana tima. Mark Soler bi mogao da zablista, dok će rezultat Davida de la Krusa (Skaj) zavisiti od namera njegovog tima."

Po 13. put „veliki polazak" Điro d’Italije biće van Apeninskog poluostrva. Takmičare očekuje 21 etapa na ovogodišnjem Điru, osam planinskih, sedam brdovitih i samo četiri ravne deonice, uz ukupno tri dana odmora. Ruta trke vodi učesnike preko nekoliko mitskih uspona, poput Monte Conkolana, Jaferaua, Kol Dele Finestre i Ćervinije, a voziće se i dva hronometra ukupne dužine od skoro 45 kilometara.

Na ovogodišnjem Điru titulu će braniti Tom Dumolan, a najvećeg konkurenta imaće u Krisu Frumu, četvorostrukom šampionu Tur de Fransa. Pored dvojice asova, u borbi za ružičastu majicu učestvovaće i Fabio Aru, Sajmon Jejts, Tibo Pino, Esteban Čaves i Miguel Angel Lopes. 101. Điro završava se u Rimu 27.maja.

Eurosport će direktnim prenosima ispratiti svaku etapu Trke oko Italije, a u emisijama „Điro ekstra, koje su na programu pre i posle takmičarskog dana, gledaoci će biti upoznati sa najvažnijim trenucima sa Đira, čuće izjave aktera takmičenja, a zahvaljujući ekspertu Eurosporta, Huanu Antoniju Fleči, biće u prilici da dublje upoznaju svet biciklizma i spoznaju šta je potrebno da bi se osvojila Grand tur trka..