Čekanju je došao kraj! Prvi vikend Svetskog kupa u alpskom skijanju je pred vratima. Zelden je prekriven snegom i spreman za početak još jedne ski sezone.
Prvobitno je planirano da ski sezona počne 25. oktobra, pa ipak promene u kalendaru pomerile su i start. Zelden će 17. i 18. oktobra biti domaćin prve trke Svetskog kupa 2020/21. Po običaju, skijašice će voziti prvog dana vikenda, dok je nedelja rezervisana za muškarce. Nakon toga će uslediti gotovo mesec dana pauze, kada će se karavan ponovo zaustaviti u Austriji 13. i 14. novembra. Leh (Curs) će biti domaćin noćnog paralel veleslaloma. Prema ustaljenom običaju treći vikend Ski kupa rezervisan je za takmičenja u Americi, međutim ove godine je zbog pandemije Korona virusa severnoamerička turneja otkazana. Tada se putevi skijašica i skijaša razilaze. Skijašice očekaju dva slaloma u finskom Leviju, dok će skijaši voziti dva veleslaloma, spust i superveleslalom tokom decembra u Val d'Izeru. Slalomi u Zagrebu na programu su 3. i 6. januara, dok će se u Mariboru održati dva veleslaloma u ženskoj konkurenciji 16. i 17. januara.
Vrhunac sezone biće Svetsko prvenstvo koje će se održati od 9. do 21. februara u Kortini d'Ampeco. Završnica sezone se očekuje od 17. do 21. marta u Lencerhajdu.
U preliminarnom rasporedu FIS skijaši imaju 39, a skijašice 35 trka. U kalendaru za skijašice se nalazi osam spustova, sedam superveleslaloma, devet veleslaloma, devet slaloma i dve trke paralel formata. Sa druge strane, skijaši će voziti devet spustova, sedam superveleslaloma, devet veleslaloma, 11 slaloma i takođe dve paralel trke.
Prošla sezona počela je jakim, obećavajućim, borbama. Alis Robertson slavila je u prvoj trci u sezoni i za sobom ostavila Mikaelu Šifrin i Tesu Vorli. Aleksi Pantiro priredio je sjajnu predstavu i dominirao prvim muškim veleslalomom u sezoni 2019/20. Francuski sportista završio je više od pola sekundi ispred saigrača Matije Fevra i Žana Kranjeca. Iako je sezona počela sjajnim trkama svetska pandemija Korana virusa primorala organizatore da se takmičenje završi ranije. Nakon otkazivanja trka u Kranjskoj Gori Veliki Kristalni globus osvojio je norveški skijaš Aleksander Omot Kilde, dok je u ženskog konkurenciji, nakon otkazivanja posle tri trke, slavila Italijanka Federika Brinjone.
Svetski kup u alpskom skijanju pratite na Eurosportu.
Alpsko Skijanje
Start 56. sezone Svetskog kupa u alpskom skijanju
22/10/2021 AT 11:47
Alpsko Skijanje
Borba za veliki Kristalni globus počinje u Zeldenu
25/10/2019 AT 09:03
Alpsko Skijanje
Finale FIS sezone u Andori
11/03/2019 AT 07:15