Završnica sezone u spustu nije mogla biti dramatičnijia, jer je u zavejanom Sent Moricu čak pet alpskih skijaša napadalo Kristalni globus.
U vrhu generalnog plasmana, sa povređenim Akselom Lundom Svindalom izjednačen je bio Peter Fil, kojem je osvojeno deseto mesto na poslednjoj trci bilo dovoljno za najvažniji trofej u karijeri.
U istoriji FIS Svetskog kupa nikada Italijan nije bio najbolji spustaš sve do danas.
Alpsko Skijanje
Zelden je spreman za početak Svetskog kupa
16/10/2020 AT 10:37
33-godišnji as iz Kastelrota je zahvaljujući konstantno dobrim rezultatima u sezoni, u kojoj je bio i šampion u Kicbilu, zasluženo zauzeo najviši stepenik podijuma u najbržoj alpskoj disciplini.
"Osećaj je izvanredan, san se ostvario. Nije bilo lako voziti danas, vidljivost je bila slaba, a uslovi za takmičenje teški, ali na kraju, ovo je perfektan dan."
Drugo i treće mesto na kraju sezone pripalo je Svindalu i Ćetilu Jansrudu, Aksel je zbog povrede kolena propustio sve trke posle Kicnila, a Ćetilovo četvrto mesto danas nije bilo dovoljno za ukupnu pobedu.
Po prvi put od 2012. godine, Norvežani nisu najbrži skijaši u Svetskom kupu.
Za slavlje domaćina finalnog takmičenja pobrinuo se Beat Fojc, koji je pobedio na poslednjem spustu, za 0.08 sekundi ispred ispred Amerikanca Stivena Najmana.
Podijum je kompletirao Kanađanin Erik Gej, koji je za Švajcarcem zakasnio 54 stotinke.
Alpsko Skijanje
Borba za veliki Kristalni globus počinje u Zeldenu
25/10/2019 AT 09:03
Alpsko Skijanje
Finale FIS sezone u Andori
11/03/2019 AT 07:15