Vikend Dana zahvalnosti tradicionalno se proslavlja u Aspenu u Koloradu, gde će sve oči lokalnih ljubitelja skijanja biti okrenute ka Mihaeli Šifrin, koja je prošle sezone osvojila šest titula u slalomu i veleslalomu. Aspen će biti domaćin završnice FIS Svetskog kupa u martu 2017. godine.
Kanadski ski centar, Lejk Luiz jedino je borilište van Evrope gde se održava “klub 5 ski klasik”. Muškarci i žene takmičiće se na prvim spust i super-G trkama u sezoni. Pre godinu dana, Norvežanin Ćetil Jansrud nije imao konkurenta u najbržim alpskim disciplinama, a u konkurenciji dama najbolje su bile Lindzi Von, Tina Maze i Lara Gut, na dva spust i jednom super-G takmičenju.
Alpski skijaši i skijašice decembar dočekuju u Severnoj Americi.
Alpsko Skijanje
Zelden je spreman za početak Svetskog kupa
16/10/2020 AT 10:37
Muškarce prva takmičenja očekuju u Biver Kriku, gde je prošle sezone održano Svetsko prvenstvo.
Čuvena staza “Ptica grabljivica” izvući će maksimum iz svakog takmičara tokom spust i super-veleslalom trka, kao i na veleslalomu.
Dok se muškarci budu takmičili u Americi, njihove koleginice okupiće se u Lejk Luizu u Kanadi, gde će na programu biti brzinske discipline.
Ćetil Jansrud i Hanes Rajhelt su bili najbrži prošle godine, Ted Ligeti je slavio u veleslalomu, dok su među damama najbrže bile Tina Maze, Lindzi Von i Lara Gut.
Drugog vikenda meseca decembra, muškarci nastavljaju takmičenje u brzinskim disciplinama u Val d’Izeru, francuskom ski centru koji se smatra prestonicom alpskog skijanja, jer je prvo takmičenje održano pre 60 godina. Devojke iz Kanade putuju u Švedsku, gde će u Oreu voziti veleslalom i slalom.
Poslednjeg vikenda pre Božića, muškarci će voziti spust na čuvenoj Saslong pisti u Val Gardeni. Staza u Dolomitima iz svakog takmičara izvlači maksimum, prva deonica je strma i zaleđena, donji deo staze je brz i tesan, ledeni zavoji u “Cislatu” i “Finiš šusu” zahtevaju mnogo snage i besprekorne tehnike. “Kamilje grbe” su zaštitni znak trke u Italiji i deonica od koje strahuju svi skijaši, jer se skoku prilazi brznama od preko 120km/h, a nakon što se skijaš odvoji od pistet, neko vreme ne vidi ništa, jer leti na samo par metara visine iznad strmine, dok je doskok na 60-70 metara od “grbe”.
Takmičenjima u Alta Badiji (veleslalom i paralel veleslaom), Madoni di Kampiljo (slalom) i u Santa Katerini (spust), alpski skijaši završavaju predbožićnu turneju u Italiji.
Alpsko Skijanje
Borba za veliki Kristalni globus počinje u Zeldenu
25/10/2019 AT 09:03
Alpsko Skijanje
Finale FIS sezone u Andori
11/03/2019 AT 07:15